Saftig rugbrød

Ingredienser

750 g hvetemel
700 g sammalt rug, fin
9 dl vann
1 pk gjær/ evt tørrgjær
2 ss olivenolje
2 dl linfrø
1-2 ts salt
1 dl frø og/ eller nøtter

Tilbereding

Alt det tørre blandes i en bakebolle. Hold unna et par dl hvetemel til utbaking. Varm vannet til 37 C og løs gjæra i vannet. Om du bruker tørrgjær kan vannet være litt varmere. Bland inn olje og vann og elt deigen godt, minimum 5 min. i maskin, lengre om du elter for hånd. Jo mer elting jo luftigere brød.

Dekk bollen med en plastpose og sett til heving til dobbel størrelse. Sjekk med fyrstikk: stikk en finger ned i deigen og hold en tent fyrstikk rett over hullet. Slukker fyrstikken er deigen ferdig hevet. Smør brødformene med smør slik at brødene ikke setter seg fast i forma. Etter heving has deigen på bakebordet og knas godt. Del i to og form til to brød som has i brødformer. Brødene skal etterheves til dobbel størrelse, ca 45 min. Ovnen settes på 190 C. Like før brødene settes i ovnen snittes de (skjær tre snitt med skarp kniv slik at de ikke sprekker opp). Brødene stekes i ca 45 min. God appetitt!

placeholder placeholder placeholder placeholder